Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do indywidualnych zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 20.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, szynka dębowa, pasta z cieciorki z sezamem – wyrób własny, ogórek kiszony

Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem, gzik, ziemniaki młode z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka żytnie, jabłko

 

Wtorek 21.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, szynka z udźca kurczaka, pomidor malinowy

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety w sosie śmietanowym, ryż paraboliczny, surówka z selera i jabłka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kisiel z wiórkami kokosowymi

 

Środa 22.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, sałata masłowa, szynka wieprzowa  gotowana, ser żółty, rzodkiewka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, dorsz z czosnkiem, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka be-be, nektarynka

 

Czwartek 23.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, schab gotowany w sosie własnym, kasza jęczmienna, sałatka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Warzywa do chrupania – kalarepa, papryka, marchew

 

Piątek 24.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, sałata lodowa, schab pieczony z indyka, serek grani ze szczypiorkiem

Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami razowymi, racuchy z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jogurt naturalny z borówkami

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 20.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka dębowa, pasta z cieciorki
z sezamem – wyrób własny, ogórek kiszony

Obiad: Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej z warzywami i mięsem, ziemniaki w sosie pomidorowym, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka żytnie, jabłko

 

Wtorek 21.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, jajecznica ze szczypiorkiem,
szynka z udźca kurczaka, pomidor malinowy

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, pulpety w sosie koperkowym, ryż paraboliczny, surówka z selera i jabłka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kisiel z wiórkami kokosowymi

 

Środa 22.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałata masłowa, szynka wieprzowa gotowana, pasta ze słonecznika, rzodkiewka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, dorsz z czosnkiem, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sezamki, nektarynka

 

Czwartek 23.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami
owsianymi i suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, schab gotowany w sosie własnym, kasza jęczmienna, sałatka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Warzywa do chrupania – kalarepa, papryka, marchew

 

Piątek 24.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałata lodowa, schab pieczony z
indyka, pasta z zielonego groszku – wyrób własny

Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami razowymi, racuchy z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jogurt roślinny z borówkami

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 20.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, szynka dębowa, pasta z cieciorki z sezamem – wyrób własny, ogórek kiszony

Obiad: Zupa krupnik z kaszy jaglanej z warzywami i mięsem, gzik, ziemniaki młode z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka amarantuski, jabłko

 

Wtorek 21.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, szynka z udźca kurczaka, pomidor malinowy

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, filet drobiowy w ziołach w sosie śmietanowym, ryż paraboliczny, surówka z selera i jabłka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kisiel bezglutenowy z wiórkami kokosowymi

 

Środa 22.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałata masłowa, szynka wieprzowa gotowana, ser żółty, rzodkiewka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, dorsz z czosnkiem, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sezamki, nektarynka

 

Czwartek 23.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko 2% z płatkami kukurydzianymi i suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, schab gotowany w sosie własnym, kasza gryczana, sałatka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Warzywa do chrupania – kalarepa, papryka, marchew

 

Piątek 24.08.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałata lodowa, schab pieczony z indyka, serek grani ze szczypiorkiem

Obiad: Zupa krem z marchewki z nasionami słonecznika, racuchy bezglutenowe z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jogurt naturalny z borówkami

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”