Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do indywidualnych zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 09.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, serek grani, polędwica sopocka, sałata lodowa ,

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, ryż z jabłkami i cynamonem

Podwieczorek: Sezamki, gruszka

 

Wtorek 10.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, jajo gotowane,
szynka drobiowa, ogórek kiszony,

Obiad: Krem brokułowy z grzankami, ziemniaki, rybka w panierce ,surówka z marchewki z jablkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kisiel porzeczkowy z wiórkami kokosowymi

 

Środa 11.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, szynka z kurczaka, ser żółty gouda,
biała rzodkiew,

Obiad: Rosół z makaronem i z zieleniną, kasza jęczmienna, łopatka w sosie marchewkowym, surówka z białej kapusty, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, ciasteczka

 

Czwartek 12.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem, mleko – 2%, płatki żytnie z suszoną morelą ,dżem truskawkowy niskosłodzony

Obiad: Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną, ziemniaki, filet z kurczaka w ziołach gotowana fasolka szparagowa, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

Piątek 13.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, pszenne z masłem, ser gouda, szynka z indyka, ogórek

Obiad: Zupa kalafiorowa, ziemniaki, marchew z groszkiem, kotlet jajeczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka owsiane, mandarynki

 

 

DIETA ELIMINACYJNA:

Poniedziałek 09.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, serek grani, pasta z białych jarzyn, sałata lodowa,

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką i mięsem, ryż z jabłkiem i cynamonem dietetyczny

Podwieczorek: Sezamki, gruszka

 

Wtorek 10.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, jajo
gotowane, szynka drobiowa, ogórek kiszony,

Obiad: Krem brokułowy z grzankami, ziemniaki, rybka w panierce, surówka z marchewki z jabłkiem, gotowany brokuł, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kisiel porzeczkowy z wiórkami kokosowymi

 

Środa 11.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka z kurczaka, pasta z zielonego groszku, biała rzodkiew

Obiad: Rosół z makaronem i z zieleniną, kasza jęczmienna, łopatka w sosie marchewkowym, surówka z białej kapusty, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, ciasteczko dietetyczne

 

Czwartek 12.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe , płatki żytnie z suszoną morelą, dżem truskawkowy niskosłodzony

Obiad: Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną, ziemniaki, filet z kurczaka w ziołach gotowana fasolka szparagowa woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Wafle kukurydziane, kalafior, brokuł, marchew gotowane al dente

 

Piątek 13.04.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno -żytnie z masłem klarowanym, serek
słonecznkowy, szynka z indyka, ogórek

Obiad: Zupa kalafiorowa z koperkiem, ziemniaki, marchew z groszkiem, kotlet jajeczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka owsiane, mandarynki

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”