Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do indywidualnych zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 21.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, szynka tradycyjna, mozzarella, rzodkiewka

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, spaghetti po bolońsku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, banan

 

Wtorek 22.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, szynka z piersi kurczaka, pasta z makreli i natki pietruszki, ogórek
kiszony

Obiad: Zupa dyniowa z grzankami, kolorowe kaszotto z kaszy gryczanej, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciasteczka kruche, mandarynka

 

Środa 23.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, masło, ser żółty, kiełbaski z szynki, pomidor

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz indyka z warzywami, makaron penne/ kokardki, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Serek waniliowy, biszkopty

 

Czwartek 24.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa koperkowa, pieczone polędwiczki z kurczaka, ryż paraboliczny, mizeria, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chlebek wasa, gruszka

 

Piątek 25.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem,  pasztet z soczewicy, szynka z indyka, sałata

Obiad: Zupa pomidorowa z bazylią i ryżem, Poznański gzik ze szczypiorkiem, ziemniaki, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Brownie z kaszy jaglanej – wyrób wł.

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 21.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka tradycyjna, polędwica sopocka, rzodkiewka

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, spaghetti po bolońsku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, banan

 

Wtorek 22.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka z piersi kurczaka, pasta z makreli i natki pietruszki, ogórek kiszony

Obiad: Zupa dyniowa z grzankami, kolorowe kaszotto z kaszy gryczanej, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciasteczka bezmleczne, mandarynka

 

Środa 23.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka tradycyjna, kiełbaski z szynki, pomidor

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, gulasz z indyka z warzywami, makaron penne / kokardki, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Mus warzywno – owocowy, wafle ryżowe

 

Czwartek 24.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko roślinne z płatkami gryczanymi i suszonymi
owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa koperkowa, pieczone polędwiczki z kurczaka, ryż paraboliczny, gotowana marchewka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chlebek wasa, gruszka

 

Piątek 25.10.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasztet z soczewicy, szynka  indyka, sałata

Obiad: Zupa pomidorowa z bazylią i ryżem, kurczak w potrawce z ziemniakami, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Deser z kaszy jaglanej

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”