Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, przedszkole zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 21.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, groszku, polędwica z
indyka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron świderki z sosem pomidorowym i tartym żółtym serem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kiwi, ciastka owsiane

 

Wtorek 22.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, schab pieczony, serek grani, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z bazylią, ryba duszona w warzywach, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i
selera naciowego, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Budyń waniliowy z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 23.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, sałata lodowa, ser żółty, szynka wieprzowa gotowana, ogórek kiszony

Obiad: Rosół z lanymi kluskami i zieloną pietruszką, kurczak w sosie słodko kwaśnym, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, biszkopty

 

Czwartek 24.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem, mleko ryżowe z płatkami owsianymi i rodzynkami, dżem truskawkowy niskosłodzony

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, bitki wieprzowe z marchewką, kasza jęczmienna, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gotowane warzywa – brokuł i marchewka

 

Piątek 25.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, pszenne z masłem, pasta z czerwonej
soczewicy, szynka z kurczaka, ogórek świeży

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, kotleciki jajeczne, ziemniaki gotowane, groszek i marchewka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 21.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta z zielonego groszku, polędwica z indyka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron świderki z sosem pomidorowym, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kiwi, ciastka owsiane

 

Wtorek 22.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, schab pieczony, pasta z marchewki, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z bazylią, ryba duszona w warzywach, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i selera naciowego, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Budyń waniliowy na mleku kokosowym z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 23.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałata lodowa, pasta ze słonecznika, szynka wieprzowa gotowana, ogórek kiszony

Obiad: Rosół z lanymi kluskami i zieloną pietruszką, kurczak w sosie słodko kwaśnym, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, biszkopty

 

Czwartek 24.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami owsianymi i rodzynkami, dżem truskawkowy niskosłodzony

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, bitki wieprzowe z marchewką, kasza jęczmienna, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gotowane warzywa – brokuł i marchewka

 

Piątek 25.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno -żytnie z masłem klarowanym, pasta z czerwonej soczewicy, szynka z kurczaka, ogórek świeży

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, kotleciki jajeczne, ziemniaki gotowane, groszek i marchewka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 21.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, pasta z zielonego groszku, polędwica z indyka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krupnik bezglutenowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną, makaron bezglutenowy z sosem pomidorowym i tartym żółtym serem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kiwi, sezamki

 

Wtorek 22.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, schab pieczony, serek grani, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z bazylią, ryba duszona w warzywach, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki i
selera naciowego, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Budyń bezglutenowy z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 23.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałata lodowa, ser żółty, szynka wieprzowa gotowana, ogórek kiszony

Obiad: Rosół z makaronem bezglutenowym i zieloną pietruszką, kurczak w sosie słodko kwaśnym, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, amarantuski

 

Czwartek 24.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko ryżowe z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami, dżem
truskawkowy niskosłodzony

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, bitki wieprzowe z marchewką, kasza gryczana, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gotowane warzywa – brokuł i marchewka

 

Piątek 25.05.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, pasta z czerwonej soczewicy, szynka z kurczaka, ogórek świeży

Obiad: Zupa jarzynowa z brukselką, kotleciki jajeczne bezglutenowe, ziemniaki gotowane, groszek i marchewka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”