Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, przedszkole zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 08.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, wiosenna pasta twarogowa z zieleniną –
wyrób własny, szynka wieprzowa gotowana

Obiad: Zupa kolorowy kociołek z mięsem i ziemniakami, makaron świderki z sosem pomidorowym posypany żółtym serem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sok warzywno-owocowy, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 09.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, pasta z wędzonej makreli – wyrób własny,
szynka z piersi kurczaka, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem nitki i natką pietruszki, medalion z kurczaka, ziemniaki puree, surówka z marchewki z
jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z sokiem niskosłodzonym – wyrób własny

 

Środa 10.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, kiełbasa żywiecka, ser żółty, ogórek świeży

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, polędwiczki z kurczaka w ziołach w sosie własnym, ryż paraboliczny, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Biszkopt – wyrób własny

 

Czwartek 11.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz z szynki, kasza gryczana, ogórek kiszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, jogurt naturalny

 

Piątek 12.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, schab pieczony z indyka

Obiad: Zupa solianka z ziemniakami, pierogi z owocami polane masłem – wyrób własny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, wafle ryżowe

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 08.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta z ciecierzycy z warzywami
– wyrób własny, szynka wieprzowa gotowana

Obiad: Zupa kolorowy kociołek z mięsem i ziemniakami, makaron świderki z sosem pomidorowym posypany startą marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sok warzywno-owocowy, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 09.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta z wędzonej makreli – wyrób własny, szynka z piersi kurczaka, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem nitki i natką pietruszki, medalion z kurczaka, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki z
jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kasza jaglana na mleku roślinnym z sokiem niskosłodzonym – wyrób własny

 

Środa 10.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, kiełbasa żywiecka, pasta ze
słonecznika – wyrób własny, ogórek świeży

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, polędwiczki z kurczaka w ziołach w sosie własnym, ryż paraboliczny, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Biszkopty b/gl b/ml, banan

 

Czwartek 11.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami
owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz z szynki, kasza gryczana, ogórek kiszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, amarantuski

 

Piątek 12.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, jajecznica ze szczypiorkiem,
schab pieczony z indyka

Obiad: Zupa solianka z ziemniakami, naleśniki kukurydziane na mleku roślinnym z sosem owocowym – wyrób własny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, wafle ryżowe

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 08.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, wiosenna pasta twarogowa z zieleniną – wyrób własny, szynka
wieprzowa gotowana

Obiad: Zupa kolorowy kociołek z mięsem i ziemniakami, makaron bezglutenowy z sosem pomidorowym posypany startą
marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sok warzywno-owocowy, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 09.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, pasta z wędzonej makreli – wyrób własny, szynka z piersi kurczaka,
pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem bezglutenowym i natką pietruszki, medalion z kurczaka, ziemniaki gotowane, surówka z marchewki z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kasza jaglana na mleku roślinnym z sokiem niskosłodzonym – wyrób własny

 

Środa 10.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, kiełbasa żywiecka, ser żółty, ogórek świeży

Obiad: Zupa koperkowa z ziemniakami, polędwiczki z kurczaka w ziołach w sosie własnym, ryż paraboliczny, kapusta modra gotowana, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Biszkopty b/gl b/ml, banan

 

Czwartek 11.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko 2% z płatkami kukurydzianymi, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami i natką pietruszki, gulasz z szynki, kasza gryczana, ogórek kiszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, amarantuski

 

Piątek 12.04.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, schab pieczony z indyka

Obiad: Zupa solianka z ziemniakami, naleśniki kukurydziane na mleku roślinnym z sosem owocowym – wyrób własny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, wafle ryżowe

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”