Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, przedszkole zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 18.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, sałata lodowa, pasztet
sojowy, ogórek kiszony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, pyzy, sos myśliwski,, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Andruty, jabłko

 

Wtorek 19.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, szynka wieprzowa
gotowana, ser żółty, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, ryba po cygańsku, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kaszka manna na mleku z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 20.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, sałata masłowa, polędwica z indyka, jajko gotowane, szczypiorek

Obiad: Zupa grysikowa z natką pietruszki, gyros z kurczaka w sosie jogurtowym, ryż brązowy, surówka z młodej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, arbuz

 

Czwartek 21.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i
suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, spaghetti pełnoziarniste z sosem bolońskim, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kleik ryżowy z czarną porzeczką

 

Piątek 22.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, spasta z czerwonej soczewicy – wyrób własny, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami, racuchy z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka kruche, kiwi

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 18.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałata lodowa, pasztet sojowy, ogórek kiszony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, pyzy, sos myśliwski,, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Andruty, jabłko

 

Wtorek 19.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka wieprzowa gotowana, pasta ze słonecznika, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, ryba po cygańsku, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kaszka manna na mleku kokosowym z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 20.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałata masłowa, polędwica z indyka, jajko gotowane, szczypiorek

Obiad: Zupa grysikowa z natką pietruszki, gyros z kurczaka, ryż brązowy, surówka z młodej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, arbuz

 

Czwartek 21.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami owsianymi i suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, spaghetti pełnoziarniste z sosem bolońskim, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kleik ryżowy z czarną porzeczką

 

Piątek 22.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta z czerwonej soczewicy – wyrób własny, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami, racuchy z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka kruche, kiwi

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 18.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałata lodowa, pasztet sojowy, ogórek kiszony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, pyzy bezglutenowe, sos myśliwski,, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Sezamki, jabłko

 

Wtorek 19.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, szynka wieprzowa gotowana, ser żółty, pomidor

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, ryba po cygańsku, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kasza jaglana na mleku z sokiem niskosłodzonym

 

Środa 20.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałata masłowa, polędwica z indyka, jajko gotowane, szczypiorek

Obiad: Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i natką pietruszki, gyros z kurczaka w sosie jogurtowym, ryż brązowy, surówka z młodej kapusty z koperkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, arbuz

 

Czwartek 21.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko 2% z płatkami kukurydzianymi i suszonymi rodzynkami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, makaron bezglutenowy z sosem bolońskim, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Kleik ryżowy z czarną porzeczką

 

Piątek 22.06.2018

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, pasta z czerwonej soczewicy – wyrób własny, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku z grzankami bezglutenowymi, racuchy bezglutenowe z jabłkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciastka amarantuski, kiwi

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”