Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, przedszkole zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 03.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, polędwica sopocka, pasta z ciecierzycy i warzyw – wyrób własny

Obiad: Zupa krupnik z kaszą pęczak i natką pietruszki, łazanki z kiełbasą i białą kapustą, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 04.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, szynka z
piersi kurczaka

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem muszelki i bazylią, ryba w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym

 

Środa 05.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, ser żółty, szynka z indyka, rzodkiewka

Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami, kurczak w sosie potrawkowym, ryż paraboliczny, groszek i marchewka gotowane, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe – wyrób własny

 

Czwartek 06.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, mięso od szynki w sosie z warzywami, kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Serek waniliowy, biszkopty

 

Piątek 07.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, schab pieczony, serek grani, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem nitki i natką pietruszki, kotlet jajeczny, ziemniaki gotowane, duszony szpinak z czosnkiem i śmietaną, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, wafle ryżowe

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 03.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, polędwica sopocka, pasta z
ciecierzycy i warzyw – wyrób własny

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki, łazanki bezglutenowe z kiełbasą i białą kapustą, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 04.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, jajecznica ze szczypiorkiem,
szynka z piersi kurczaka

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem bezglutenowym i bazylią, ryba w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na mleku roślinnym

 

Środa 05.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta ze słonecznika – wyrób
własny, szynka z indyka, rzodkiewka,

Obiad: Zupa krem z marchewki z nasionami słonecznika, kurczak w sosie potrawkowym, ryż paraboliczny, groszek i marchewka
gotowane, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe – wyrób własny

 

Czwartek 06.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami
owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, mięso od szynki w sosie z warzywami, kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko prażone z cynamonem, Amarantuski

 

Piątek 07.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, schab pieczony, pasta warzywna – wyrób własny, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem ryżowym i natką pietruszki, jajko sadzone, ziemniaki gotowane, duszony szpinak z czosnkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, wafle ryżowe

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 03.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, masłem, polędwica sopocka, pasta z ciecierzycy i warzyw – wyrób własny

Obiad: Zupa krupnik z kaszą jaglaną i natką pietruszki, łazanki bezglutenowe z kiełbasą i białą kapustą, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Banan, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 04.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, szynka z piersi kurczaka

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem bezglutenowym i bazylią, ryba w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane,
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na mleku roślinnym

 

Środa 05.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, ser żółty, szynka z indyka, ogórek świeży, rzodkiewka

Obiad: Zupa krem z marchewki z nasionami słonecznika, kurczak w sosie potrawkowym, ryż paraboliczny, groszek i marchewka
gotowane, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe – wyrób własny

 

Czwartek 06.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko 2% z płatkami kukurydzianymi, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, mięso od szynki w sosie z warzywami, kasza gryczana, surówka z kiszonego ogórka, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko prażone z cynamonem, Amarantuski

 

Piątek 07.06.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, schab pieczony, serek grani, pomidor

Obiad: Zupa rosół z makaronem ryżowym i natką pietruszki, jajko sadzone, ziemniaki gotowane, duszony szpinak z czosnkiem, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, Wafle ryżowe

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”