Jadłospis

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, przedszkole zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe i inne stosując się do zaleceń lekarzy specjalistów.

 

DIETA PODSTAWOWA:

Poniedziałek 18.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, serek wiejski z rzodkiewką, szynka z piersi kurczaka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią, kopytka z masłem i bułką tartą, surówka z białej kapusty i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Mandarynka, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 19.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, graham, pszenno-żytnie, z masłem, pasta z soczewicy – wyrób własny, polędwica z indyka, ogórek kiszony

Obiad: Zupa barszcz czerwony z makaronem muszelki i majerankiem, dorsz w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane, surówka z ogórka zielonego i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Drożdżówka z kruszonką

 

Środa 20.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, szynka wieprzowa gotowana , ser żółty, rzodkiewka

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, kurczak w sosie słodko- kwaśnym z warzywami, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, ciastka owsiane

 

Czwartek 21.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, mleko 2% z płatkami owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa ziemniaczana z oregano, karkówka w sosie własnym, kasza jaglana, surówka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jogurt naturalny z owocami

 

Piątek 22.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane: razowe, pszenno -żytnie z masłem, sałatka jarzynowa – wyrób własny, szynka z
udźca kurczaka

Obiad: Zupa krem z marchewki z grzankami, kotlecik jajeczny, ziemniaki gotowane, szpinak duszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, herbatniki żytnie

 

DIETA BEZMLECZNA:

Poniedziałek 18.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta brokułowa – wyrób
własny, szynka z piersi kurczaka, rzodkiewka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią, kluski śląskie w sosie własnym b/gl b/ml, surówka z białej kapusty i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Mandarynka, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 19.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, pasta z soczewicy – wyrób własny, polędwica z indyka, ogórek kiszony

Obiad: Zupa barszcz czerwony z makaronem muszelki i majerankiem, dorsz w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane,
Surówka z ogórka zielonego i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Biszkopty bezglutenowe

 

Środa 20.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, szynka wieprzowa gotowana, pasta ze słonecznika – wyrób własny, rzodkiewka

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, kurczak w sosie słodko- kwaśnym z warzywami, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, ciastka amarantuski

 

Czwartek 21.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, mleko ryżowe z płatkami
owsianymi i suszonymi owocami, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa ziemniaczana z oregano, karkówka w sosie własnym b/gl b/ml, kasza jaglana, surówka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy

 

Piątek 22.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo mieszane -razowe, graham, pszenno-żytnie z masłem klarowanym, sałatka jarzynowa – wyrób własny, szynka z udźca kurczaka

Obiad: Zupa krem z marchewki z nasionami słonecznika, jajko gotowane, ziemniaki gotowane, szpinak duszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, sezamki

 

DIETA BEZGLUTENOWA:

Poniedziałek 18.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, serek wiejski z rzodkiewką, szynka z piersi kurczaka

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i bazylią, kluski śląskie w sosie własnym b/gl b/ml, surówka z białej kapusty i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Mandarynka, chrupki kukurydziane

 

Wtorek 19.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, pasta z soczewicy – wyrób własny, polędwica z indyka, ogórek kiszony,

Obiad: Zupa barszcz czerwony z makaronem bezglutenowym i majerankiem, dorsz w panierce kukurydzianej, ziemniaki gotowane, surówka z ogórka zielonego i koperku, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Biszkopty bezglutenowe

 

Środa 20.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, szynka wieprzowa gotowana, ser żółty, rzodkiewka

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, kurczak w sosie słodko- kwaśnym z warzywami, ryż paraboliczny, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Jabłko, ciastka amarantuski

 

Czwartek 21.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, mleko 2% z płatkami kukurydzianymi, dżem niskosłodzony

Obiad: Zupa ziemniaczana z oregano, karkówka w sosie własnym b/gl b/ml, kasza jaglana, surówka z buraczków, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy

 

Piątek 22.02.2019

Śniadanie: Herbata, pieczywo bezglutenowe z masłem, sałatka jarzynowa – wyrób własny, szynka z udźca kurczaka,

Obiad: Zupa krem z marchewki z nasionami słonecznika, jajko sadzone, ziemniaki gotowane, szpinak duszony, woda mineralna niegazowana

Podwieczorek: Gruszka, sezamki

 

Życzymy smacznego 🙂

O brzuszki naszych Najmłodszych dba firma cateringowa “Symfonia Smaków”